KALLELA-MÖKIN KUVAUS

Kallela-mökki

Kallelan mökille ovat monet menettäneet sydämensä niiden reilun kahdenkymmenen vuoden aikana, jotka tämä Naruskajoen rannalla sijaitseva kuuden tuuman sahahirrestä aikanaan veistetty mökki on palvellut vuokrakäytössä. Mökille pääsee ympärivuotisesti ajamaan autolla pihaan asti, koska tietä pidetään auki toistametrin hankienkin aikaan.

Kallelan hirsimökin petipaikkojen lukumäärä on seitsemän. Kokonaisneliömäärä 75 neliötä riittää tilapäisjärjestelyin hiukan isommallekin porukalle, jos sopu sijaa antaa.

Kallelassa on tupakeittiö toisessa talon päädyssä ja iso makuuhuone toisessa. Niiden välissä on saunan pukuhuone, josta pääsee sisävesivessan kautta saunaan, joka on tietenkin puulämmitteinen, ei kovin iso, mutta kolme aikuista mahtuu lauteelle. Sauna on uusittu kokonaan kevään 2020 aikana. Siellä on lasiseinin suojattu suihkunurkkaus pesutoimia helpottamassa. 

Tupakeittiössä on tunnelmaa ja lämpöä tuomassa lasiluukullinen peltitakka, joka on hyvä lämmönlähde. Elävään tuleen ei ihminen kyllästy liioin koskaan. Tuvan ruokapöytä pitkine penkkeineen on punahonkainen pirttikalusto, jonka alkuperä on Inarin Ivalossa. Se on edesmenneen Pekka Honkasen taitavien käsien työtä. 

Tupakeittiön piilukirveen jäljiltä olevat seinät ovat näkemisen arvoista kirvesmiestyötä. Tuvan katto on useimpien mielestä erityisen kaunis, kun se on kudottu verhouspäreestä.  Juuri puurakenteet ovat kuitenkin suurimalle osalle Kallelan tunnelman kokeneista se, mikä heitä eniten miellyttää. Tuvan seiniä koristavat tuohi- ja päretyöt, joiden taitajia vilisee Pirjon suvussa Keski-Suomessa.

Naruskajoen rantaan on matkaa kolmekymmentä metriä. Polun varressa pihapiirissä on ulkotulipaikka, jossa voi istua nuotion loisteessa kuuntelemassa kosken kohinaa ja erämaan äänettömyyttä. Pihapiirissä entisistä ajoista muistuttaa niliaitta, joka joskus on ollut ruokien ja eräsaaliin säilytyspaikka Lapissa. Kesällä 2022 uusitussa isossa puuliiterissä on polttopuuta kaikkiin mökkitarkoituksiin. Valmiiksi katkotut ja halotut koivuklapit eivät kesken lopu.

Kallelan varauskirja pyörii nykyään vuoden verran etuajassa. Liity sinäkin siihen joukkoon, joka on löytänyt Kallelasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista syyn tulla Naruskajokivarteen vuodesta toiseen. Jos pidät luonnonrauhasta, kalastamisesta, marjastamisesta, sienestämisestä, hiihtämisestä, moottorikelkkailusta, metsästyksestä, tulilla istumisesta tai mistä tahansa luontoon liittyvästä, on Kallela sinun paikkasi.


Varaukset ja tiedustelut. Ota yhteyttä!

sähköpostitse ukka.santala@gmail.com tai  puhelimitse Ukka Santala 040 412 7776, Pirjo Santala 040 573 9251

Seuraa myös Ukan ylläpitämää blogia Urputien tukikohta